You are here

Syreskader

Syreskader/erosioner er en kemisk nedbrydning af tandens emalje.

Du kan få syreskader, hvis du drikker meget sodavand, saftevand eller juice. Selvom læskedrik smager sødt er der syre i det.

Syren i drikkevarerne opløser emaljen, og jo længere tid tænderne udsættes for syre, jo større er risikoen. Når surhedsgraden (pH værdien) ved tanden bliver under 5,5 vil tandens yderste lag kalk opløses. Jo lavere pH værdi en madvare har og jo længere tid det er i kontakt med tanden, jo større opløsning finder sted.


Her ses pH værdier i forskellige drikkevarer og slik:

Vand 7,2
Mælk 6,7
Kakaomælk 6,4
Te 6,3
Kaffe 5,7
Øl 4,1
Cola 2,4
Cola light 2,8
Appelsinjuice 3,7
Vand med brus 4,7
Citron 2,3
Vingummi 3,1

Sidst opdateret 06.11.2013